شتاب دهنده ها
دومین عنصر اصلی مدل APO عنصر شتاب دهنده هاست که کمک کننده به سرعت بخشیدن و حرکت دادن پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان به شمار میآید. شتاب دهنده ها تمرکز در چهار بخش را ضروری میدانند. این بخشها به شرح زیر می باشند:
1- رهبری (مدیریت سازمان)
این شتاب دهنده اهمیت حمایت مدیریت ارشد از اجرای پروژه مدیریت دانش و اعتقاد ایشان به این موضوع را نشان میدهد. حوزه ستادی وزارت نیرو در راستای اجرای مصوبات ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و اجرای برنامههای ملی ارتقای بهره وری و در جهت استمرار اجرای سیاستهای ابلاغ شده در زمینه استقرار مدیریت دانش در صنعت آب و برق به شماره ٥٤٠/١٢٩٢٦/٩٤ به تاریخ ٦/٢/ ١٣٩٤برنامههای راهبردی و مصوبه شورای راهبری توسعه مدیریت، استقرار مدیریت دانش را در دستور کار قرار داده و با تاکید معاون محترم حقوقی، پشتیبانی و مجلس و تایید کمیسیون راهبری، استقرار آن در ستاد نیز در دستور کار قرار گرفت.
٢- افراد (پرسنل سازمان)
افراد سازمان نیاز دارند تا در موضوع مدیریت دانش آگاهی و آموزش لازم را بدست بیاورند و سیستمهای انگیزشی طراحی شده در این حوزه برای شرکت فعال ایشان در انتقال و اشتراک دانش آماده شده باشد. در طی انجام این پروژه برای تقویت این عنصر از طریق موارد زیر اقدام شده است:
١- برگزاری کارگاه آموزشی در این خصوص کارگاه آموزشی مجازی برای کارکنان با همکاری شرکت بازار بورس برگزار گردید. همچنین کارگاه آشنایی با سازمانهای برتر جهانی در حوزه مدیریت دانش با تمرکز بر سازمان های تحقیقاتی با ارایه آقای نااوکی اوگیوارا ( مشاور ارشد جهانی مدیریت دانش از طرف سازمان ( Asian Productivity Organization(APO) نیز برگزار گردید.
2- تدوین پیشنویس آییننامه ساختار انگیزشی دانشکاران
3- بهبود سامانه نظام پیشنهادها
4- تدوین پیش نویس ساختار و اجرای ابزارها و تکنیکهای اشتراک دانش بین دانشکاران سازمان
5- تشکیل تیم مدیریت دانشی
براساس مصوبه کمیسیون راهبری توسعه مدیریت حوزه ستادی مقرر گردیده بود جهت استقرار مدیریت دانش از هر معاونت یک واحد بهعنوان نمونه انتخاب و در ادامه سایر واحدها نیز به آن اضافه گردند؛ دفتر برنامهریزی کلان برق و انرژی، دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفا، بازرسی، دفتر فناوری اطلاعات، دفتر توسعه مدیریت و تحول اداری و اداره کل امور اداری و پشتیبانی به عنوان دفاتر منتخب تعیین گردیدند.
3- فرآیندهای سازمانی
نظام نامه، فرایندها، ساختار و دستورالعمل های مدیریت دانش با ورود به عصر دانایی تکامل ابعاد سازمانی روندی جدید به خود گرفته است. موفقیت مدیریت دانش در یک سازمان به پیش نیازهای ساختاری، فرهنگی، تکنولوژیکی و انسانی ویژه ای نیاز دارد. ساختار سازمانی از یک طرف مخلوق فعالیتهای خود دانشکاران و از طرف دیگر بستر فعالیت های آنان را تشکیل می دهد و در صورت فراهم نبودن این بستر نتایج مورد نظر از بکارگیری مدیریت دانش در سازمان حاصل نخواهد شد. برای تحقق این امر سازمانی که قصد پیاده سازی مدیریت دانش را دارد باید ساختاری مشخص بر اساس الگویی مناسب و با درنظر گرفتن شرایط فرهنگی سازمان خود بنا نماید. آیین نامه ها و دستورالعملها و فرمهای لازم بسترسازی اولیه برای پیاده سازی یک سیستم یکپارچه و هماهنگ را ایجاد میکنند. نظامنامه مدیریت دانش حوزه ستادی در فاز اول استقرار سیستم مدیریت دانش با استفاده از مطالعات و بررسیهای انجام شده در منابع مختلف تدوین گردیده است و در تیم مدیریت دانش جهت نهایی شدن بررسی خواهد شد. پس از تایید نهایی نظامنامه، سایر مستندات نیز نهایی خواهند شد.
4- تکنولوژی یا فناوری اطلاعات
مطابق الگوی APO با استقرار سیستم فناوری اطلاعات فرآیند مدیریت دانش تسریع شده، سهولت و سرعت دسترسی افراد به دانشها بالا می رود و دانش سازمان محفوظ میماند. حوزه ستادی نیرو با تخصیص بخشی در اینترانت و اینترنت به مدیریت دانش، سیستم کتابخانهی دیجیتال، اینترانت، پست الکترونیک و اتوماسیون اداری سیستم نظام پیشنهادها و... در بخش فناوری اطلاعات در جایگاه نسبتا مناسبی قرار دارد و توسعه نرم افزار مدیریت دانش نیز در برنامه های آتی وزارات نیرو می باشد.